Reynaert wijn- & biergilde V.Z.W.

logo

Wijngaard

naar druivenrassen

naar plukgegevens   Geschiedenis

Het idee voor een eigen wijngaard is ontstaan uit het feit dat in het lokaal steeds commerciële wijn werd geschonken Mensen aantrekken voor het maken van een fruitwijn voor de gilde was moeilijk Een nieuwe interesse in het kweken van eigen druivelaars en het maken van druivenwijn, en het feit dat de toenmalige voorzitter bereid was een stukje grond ter beschikking te stellen gaf de aanzet tot onze nieuwe wijngaard.

De eerste stokken werden besteld, en er werd gekozen voor zo veel mogelijk resistente druivenrassen opdat de vruchten zo ecologisch als mogelijk konden geteeld worden.

In 1996 werd de eerste 5 van de 10 rijen aangeplant, helaas het werd een project van vallen en weer opstaan. Droogte, vorst, het opdoen van ervaring (men leert slechts door het maken van fouten) en ja wel eens wat verwaarlozing, het kostte steeds zijn tol.

In 2000 kwam onze eerste pluk, niet slecht, maar we moesten nog véél leren. De kwaliteit van de wijnen werd steeds beter door het betere onderhoud en de productiebeperking.

Helaas was het stukje grond in 2004 niet meer beschikbaar. Een nieuwe stek werd gezocht en gevonden, en er begon het werk van de heropbouw van de gildewijngaard . Sommige druivelaars werden overgeplant, sommige nieuwe werden aangekocht, en terend op onze ervaring werden sommige soorten verlaten, en andere, nieuwere soorten beproefd.